2003-04 Mach 1 Registry Owners Club  

Best Mustang Parts

Go Back   2003-04 Mach 1 Registry Owners Club > "GO" Discussions > Power Adders

Power Adders Superchargers, Turbos, Nitrous, etc...

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-20-2018, 01:10 AM   #1
shake this
Registered User
 
shake this's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Lubbock, TX
Posts: 1,555
IAC not reading after Eaton swap

Well finished up the swap just in time to hit the dyno date today. Had the car at the shop right at 8am after making the hour long drive (towing). Called to check on it at 3:30 today only to find out they can get the IAC to communicate. Tuner thinks it's a wire or PCM issue. He tried another IAC but didn't change the outcome.

Car starts just fine, idles right at 1k but will hunt between 800 and 1k. I told the tuner this before bringing the car in and he assured me he could clean it up with the tune. Car has 60lb injectors with cobra tank and pumps on E85. Only code we are throwing is the EGR code. Anything I can pass onto the tuner that might help, really disappointed she didn't get to come back home today?
__________________
Steeda tri axe shifter
MRT H pipe w/Magnaflow cat back exhaust
JLT air intake
PHP intake spacer
Aluminum Driveshaft
SLP line-lock
4.10 gears
Moser axles
welded axle tubes
ET Radials
Dyno 300whp 318wtq n/a

415whp 515wtq NX 125 shot
Someone needs to slap the stupid outa you

Last edited by shake this; 01-20-2018 at 10:57 AM.
shake this is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2018, 02:08 AM   #2
01yellerCobra
Registered User
 
Join Date: Jan 2013
Location: San Diego, CA
Posts: 1,091
Did you have to cut and extend the wires? It sounds like it's a mechanical issue. If the second IAC didn't help I'd check all the connections.

Misspelling brought to you by Tapatalk
__________________
New Ride:
2004 Mystichrome Cobra-Accufab SBTB and plenum, Steeda 2.8" upper, Bassani X, Borla Stingers, Mcleod RXT, MGW shifter, Level 5 halfshafts, chrome FR500's, Stiffler's FIT system and DS safety loop, GT pumps, BA3000, tuned by owner
01yellerCobra is online now   Reply With Quote
Old 01-20-2018, 10:51 AM   #3
311-420
M-112 Mach 1
 
311-420's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: +♤$
Posts: 6,571
Re: IAC not reading after Eaton swap

The cobra iac is different than the Mach iac. Are you using the cobra one already?
__________________
04 Oxford White // 5spd, IUP, Eaton--452/409
311-420 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2018, 10:55 AM   #4
shake this
Registered User
 
shake this's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Lubbock, TX
Posts: 1,555
Re: IAC not reading after Eaton swap

Yes we did but he said continuity was good from the IAC to the wire harness on the back driver firewall. He was going to check Monday from the firewall to the PCM. The part I don't understand is he had the car all day on Friday and wasn't able to track down the issue. Unless he wasn't able to actually work on it the majority of the day.

As I was laying awake in bed stressing over this last night, I remember another connector on the passenger side engine compartment that wasn't used (map sensor I tink). Is it possible that they both have the same connector type and I have the wrong one plugged into the IAC? It baffles me that we never saw a code regarding an issue with the IAC
__________________
Steeda tri axe shifter
MRT H pipe w/Magnaflow cat back exhaust
JLT air intake
PHP intake spacer
Aluminum Driveshaft
SLP line-lock
4.10 gears
Moser axles
welded axle tubes
ET Radials
Dyno 300whp 318wtq n/a

415whp 515wtq NX 125 shot
Someone needs to slap the stupid outa you
shake this is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2018, 10:56 AM   #5
shake this
Registered User
 
shake this's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Lubbock, TX
Posts: 1,555
Re: IAC not reading after Eaton swap

Quote:
Originally Posted by 311-420 View Post
The cobra iac is different than the Mach iac. Are you using the cobra one already?
Yes, we installed the cobra one because we didn't like how the Mach IAC almost hits the hood.
__________________
Steeda tri axe shifter
MRT H pipe w/Magnaflow cat back exhaust
JLT air intake
PHP intake spacer
Aluminum Driveshaft
SLP line-lock
4.10 gears
Moser axles
welded axle tubes
ET Radials
Dyno 300whp 318wtq n/a

415whp 515wtq NX 125 shot
Someone needs to slap the stupid outa you
shake this is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2018, 11:36 AM   #6
311-420
M-112 Mach 1
 
311-420's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: +♤$
Posts: 6,571
Re: IAC not reading after Eaton swap

Quote:
Originally Posted by shake this View Post
As I was laying awake in bed stressing over this last night, I remember another connector on the passenger side engine compartment that wasn't used (map sensor I tink). Is it possible that they both have the same connector type and I have the wrong one plugged into the IAC? It baffles me that we never saw a code regarding an issue with the IAC
The map sensor is located on the drivers side, back, bottom part of the blower. That's where you'll be taking your air temps from and where the two wires that you extended from the maf went.

Bigger shops have lots of cars and priorities being juggled around. Try not to wig out if things take longer than you think they should.
__________________
04 Oxford White // 5spd, IUP, Eaton--452/409
311-420 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2018, 02:15 PM   #7
shake this
Registered User
 
shake this's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Lubbock, TX
Posts: 1,555
Re: IAC not reading after Eaton swap

I know I shouldn't "wig" out and you're absolutely right. It's just frustrating when you've been working toward something for 2+ years for it to all come down to something like this. I'm sure they will figure it out next week. I"ll post back what they find just encase someone else ever comes across this issue.
__________________
Steeda tri axe shifter
MRT H pipe w/Magnaflow cat back exhaust
JLT air intake
PHP intake spacer
Aluminum Driveshaft
SLP line-lock
4.10 gears
Moser axles
welded axle tubes
ET Radials
Dyno 300whp 318wtq n/a

415whp 515wtq NX 125 shot
Someone needs to slap the stupid outa you
shake this is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2018, 10:29 AM   #8
311-420
M-112 Mach 1
 
311-420's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: +♤$
Posts: 6,571
Re: IAC not reading after Eaton swap

Quote:
Originally Posted by shake this View Post
I know I shouldn't "wig" out and you're absolutely right. It's just frustrating when you've been working toward something for 2+ years for it to all come down to something like this. I'm sure they will figure it out next week. I"ll post back what they find just encase someone else ever comes across this issue.
These things never go perfectly smooth. My start up tune for my eaton swap wouldn't even let my car idle. Trailered it to the shop and it went from not holding an idle to the easiest eaton swap he'd ever tuned.
__________________
04 Oxford White // 5spd, IUP, Eaton--452/409
311-420 is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 11:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
(c) 2002-2013 Mach1Registry.com

<